«Форум-театр відкрив віконечко можливостей» - Сергій Дмитрієв, активіст з Олексієво-Дружківки

Сергій Дмитрієв, активіст ГО «Твій формат» селища Олексієво-Дружківка, що на Донеччині, в інтерв’ю ділиться своїм захопленням методикою форум-театру й величезним потенціалом до змін, які присутні в цій методиці. Після участі в театральній майстерні ГО «Театр для діалогу», яка пройшла наприкінці минулого місяця в Олексієво-Дружківці, молодий активіст разом із небайдужими жителями селища мають намір йти до селищного голови з вимогою прислухатися до потреб молоді міста.

Чому вас зацікавила майстерня «Театру для діалогу»?

Я знав, що форум-театр крутий, тому що після участі в ньому відбуваються якісь важливі зміни. Мені було дуже цікаво відчути, що таке «форум-театр» і як його методики можна використати в межах нашої громади. Я є членом громадської організації «Твій формат». Наша громадська організація працює саме над тим, щоб такі ініціативи як форум-театр відбувалися якнайчастіше. Наша молодь бачила дуже мало і, можливо, форум-театр допоможе зрозуміти, що відбувається у селищі, форум-театр насправді відкрив віконечко можливостей.

Як участь у майстерні допомогла Вам у громадській активності?

Учасники майстерні в Олексієво-Дружківці прийшли не просто  подивитися на майстерню, а хотіли зрозуміти, як можна змінити те, що відбувається у нашому селищі. Одною з наших  сценок, які ми показували на форум-театрі був візит до селищного голови (якого зображував я) активної молоді селища, яка хотіла відкрити простір, де можна було б збиратися, обговорювати і вирішувати проблеми і просто гарно проводити свій вільний час у колі друзів. Молодь хотіла позитивних змін, але нічого не відбулося. В цій “виставі” ми хотіли показати, що часто влада не хоче йти назустріч і допомогати. Ті, хто взяв участь у форум-театрі, зрозуміли, що одна людина нічого не доб’ється, але коли приходить вже 10 людей і ти кажеш, що на моїй вулиці потрібно, щоби кожен день прибирали сміття, або всі ліхтарі світили, адже кошти на це вже закладені, то до думки громади дослухається влада. Цього тижня ми плануємо піти всім колективом, який був на форум-театрі до селищного голови, щоб налагоджувати зв' язок і  вирішувати проблеми які нас непокоять. Майстерня дала такий поштовх до дії.

Це буде якась творча акція, чи ви прийдете до селищного голови на прийом?

Ми плануємо творчу акцію, якою хочемо об' єднати мешканців Олексієво-Дружківки. У нас є велика ялинка і ми хочемо, щоб кожен приніс новорічну іграшку до цієї ялинки, а селищна рада, в свою чергу, встановить гірлянди та допоможе в прикрашанні. Під час спільної роботи  і буде налагоджуватись зв' язок між владою і громадою. Таким чином ми хочемо скооперувати  громаду для вирішення актуальних проблем. Ми будемо збирати іграшки на прикрашання ялинки, але в той же час будемо говорити про проблеми Олексієво-Дружківки.

Які ключові проблеми ви бачите в селищі?

Як і будь-де проблем вистачає. Насправді те, що бачимо ми, активісти, відрізняться від того, що бачить молодь селища та інші жителі. Молодь хоче якийсь простір, де можна було би збиратися, проводити час, щось на зразок кафе, у якому можна посидіти, слухати гарну музику й грати в якісь ігри, а ми як активісти хочемо, щоби це було місце для обговорення креативних ідей зміни селища.

Мені здається, що це можна поєднати в одному кафе: зробити його і місцем зустрічі друзів, і креативним простором.

Я з вами згоден. І саме цей варіант дуже добре показаний у нашій форум-майстерні. Деякі учасники майстерні висловили думку, що цю ініціативу могла б підтримати і наша селищна рада. У селищній раді зараз відбувається мало активностей, які спрямована на молодь, тому підтримка молоді могла би бути однією  з пріоритетних напрямків роботи місцевої влади.

Театральна майстерня в Олексієво-Дружківці була проведена ГО "Театр для діалогу" в рамках проекту "Зміцнення потенціалу громадянського суспільства задля ненасильницької трансформації конфліктів", який підтриманий Kurve Wustrow - Centre for Training and Networking in Nonviolent Action.

Theatre for Dialog